Μykonos Magazine
Summer 09

mykonos_magazineΟ Έλληνας γενικότερα συνεχίζει να προτιμά γη και ακίνητα για επένδυση κεφαλαίου, διότι έχει αποδειχθεί ότι τέτοιες επενδύσεις έχουν αποφέρει σημαντικά κέρδη μακροχρόνια. Στην κτηματαγορά, όπως και σε όλους του τομείς του επιχειρείν, ο παράγοντας ψυχολογία είναι καθοριστικός. Δυστυχώς έχει κυριαρχήσει η "τρομοκρατία", σχετικά με το τι αναμένεται να συμβεί στην αγορά ακινήτων, και αυτό έχει βλάψει την αγορά περισσότερο, παρά η κρίση καθαυτή. Και πρέπει να τονιστεί ότι αναλόγως της εποχής και των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν, παρουσιάζονται και αλλαγές ως προς το είδος των ακινήτων που ζητούν οι αγοραστές.

Για παράδειγμα, σε περίοδο κρίσης, παρατηρούμε μια στροφή σε παλαιότερα σπίτια, κυρίως γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις τα περιθώρια για "παζάρια" είναι μεγαλύτερα. Αν και το κλιμα που έχει δημιουργηθεί δεν ευνοεί τις αγοραπωλησίες, υπάρχουν πάντα άνθρωποι που αναζητούν στέγη. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, που η απόκτηση δικού σου σπιτιού αποτελεί μια σημαντική αξία που περνά από τη μια γενιά στην άλλη, πράγμα το οποίο δεν αλλάζει εύκολα.

Παρατηρούμε μια πτώση τιμών σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, η οποία όμως είναι λιγότερο δραματική στις λεγόμενες "ακριβές" περιοχές. Η πτώση τιμών είναι επακόλουθο της μείωσης της ζήτησης, διότι οι επενδυτές - αγοραστές είναι πιο επιφυλακτικοί, δεδομένου ότι σε τέτοιες εποχές κρίσης τα χρήματα αποκτούν άλλη αξία. Όλες οι κατηγορίες επενδύσεων ακινήτων έχουν επηρεαστεί σε διαφορετικό βαθμό, αναλόγως της περιοχής που βρίσκονται, δημιουργώντας παράλληλα και επενδυτικές ευκαιρίες για μελλοντικούς επενδυτές - αγοραστές, οι οποίοι διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Ένα σημαντικό μέτρο τόνωσης του real estate στην Ελλάδα θα ήταν η αλλαγή στρατηγικής των διαφόρων τραπεζών, σε σχέση με την παροχή δανείων, τα οποία έχουν γίνει πλέον δυσεύρετα. Άλλο σημαντικό μέτρο, επίσης, έχει να κάνει με την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής σχετικά με τη φορολόγηση ακινήτων.

Πριν προχωρήσει σε κάποια σημφωνία ένας επίδοξος αγοραστής, πρέπει να κάνει μια εμπεριστατωμένη έρευνα αγοράς, ώστε να διαμορφώσει όσο το δυνατόν καλύτερη άποψη για την τιμή του συγκεκριμένου ακινήτου. Τα μεσιτικά γραφεία, προφανώς, παίζουν σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Ο αγοραστής πρέπει επίσης, με τη βοήθεια κατάλληλου μηχανικού και δικηγόρου, να εξετάσει το ακίνητο, τόσο ποιοτικά όσο και νομικά, ώστε να βεβαιωθεί ότι οι προδιαγραφές που έχει θέσει πληρούνται και οι τίτλοι του ακινήτου είναι παντελώς "καθαροί". Από κει και πέρα, υποχρέωση του επαγγελματία μεσίτη είναι να εντοπίσει τι ζητά ο πελάτης και να εξασφαλίσει την πλέον συμφέρουσα συμφωνία αγοαραστή - πωλητή.